ERASMUS+ -MATKA TSEKKIIN TOUKOKUUSSA 2017
Kaksi viikkoa sitten 16 meidän koulun oppilasta pääsi tämän projektin päätösreissulle Tsekkiin. Nyt kerromme tästä reissusta. Sunnuntaiyönä lähdettiin Oulun linja-autoasemalle, josta bussi tuli hakemaan meitä Kemin lentokentälle. Lento lähti kello 5.50 Helsinkiin. Monelle lentomatka oli elämän ensimmäinen ja annoimme sellaisten oppilaiden mennä ikkunapaikoille. Lentokoneessa meinasi jo vähän väsyttää, mutta suurin osa pysyi hereillä Helsinkiin asti. Lentokentällä saimme odotella pari tuntia ennen lennon lähtöä. Saavuimme Prahan lentokentälle kello 10.50 ja kohta lähdimme minibussilla Valmeziin. Matka kesti noin 6 tuntia ja siinä ehtikin sitten moni nukahtaa. Kun saavuimme Valmezin kaupunkiin, meitä olivat jo isäntäperheet vastassa. Kun löysimme omat perheemme, lähdimme kävelemään kotia päin. Meitä jännitti kovasti, koska emme tienneet millaiseen isäntäperheeseen olimme joutumassa. Viikon lopuksi kuitenkin kaikki sanoivat, että tsekkiläiset ovat tosi ystävällisiä ja mukavia. Me kaikki viihdyimme tosi hyvin isäntäperheissämme.
MAANANTAI
Maanantaiaamuna menimme kouluun ja siellä oli tervetulojuhla. Katsoimme siellä tsekkiläisten oppilaiden esityksiä, esittelimme itsemme ja kroatialaiset vieraat esittelivät myös itsensä. Tsekissä oppilaat viettävät välitunnit kokonaan sisällä ja syövät luokissa välitunnilla välipalan aamupäivällä. Välipalan jälkeen kiertelimme luokissa ja oppilaat saivat kysellä kysymyksiä. Myöhemmin jakauduimme kolmeen ryhmään, ja kävimme työpajoissa. Meidän ensimmäinen oli paja, jossa harjoittelimme Tsekin kansantanssia. Illalla isäntäperheet käyttivät meitä vieraita esimerkiksi leikkikentällä pelaamassa koripalloa, shoppailemassa, uimahallissa ja jotkut kävivät eläintarhassa.
TIISTAI
Tiistaina aloitimme aamulla koulussa työpajoilla. Seuraavana oli musavisapaja. Menimme kahteen joukkueeseen ja pidimme tietokilpailun Suomen, Kroatian ja Tshekin musiikista. Myöhemmin oli myös musiikkipaja, jossa opettelimme lauluni Nechod janku press polanku, ja harjoittelimme jo Suomessa opeteltuja lauluja perjantain juhlaa varten. Päivän lopuksi lähdimme vierailemaan Uniparin kynttilätehtaalle ja saimme värjätä kynttilöitä itse. Illalla moni kävi puistossa erasmusreissulaisten yhteisessä illanvietossa. Siellä oli tsekkiläisten lisäksi meitä suomalaisia ja kroatialaisia oppilaita.
KESKIVIIKKO
Keskiviikkona koulu alkoi 7.15, ja lähdimme heti bussilla kohti Radhost-vuorta ja toinen ryhmä köysikiipeilypuistoon. Ensin nousimme tuolihissillä ylös, patikoimme 4 kilometriä yhteen suuntaan, jossa kävimme kirkolla ja hotellilla, ja palasimme takaisin. Tällä reissulla oli mahtavat maisemat. Meille sattui tosi hyvä ilma ja välillä oli jopa tosi kuuma. Näimme vuorilla valkovuokkoja ja leskenlehtiä, koska vuorilla kevät oli myöhemmässä kuin alhaalla laaksossa. Kävimme retkellä syömässä vuoriravintolassa. Sen jälkeen pääsimme Tarzania-nimiseen kiipeilypuistoon. Se oli monen reissulaisen mielestä reissun paras tapahtuma. Rata oli sopivan haastava, ja sisälsi monta liikkumiskohtaa. Kiipeilyn jälkeen lähdimme takaisin koululle ja koteihin.
TORSTAI
Lähdimme torstaiaamuna linja-autolla Roznoviin ulkoilmamuseoon katsomaan vanhoja taloja ja sen jälkeen vierailimme näköalatornissa. Sieltä oli hienot maisemat ja se oli vanhaa tsekkiläistä rakennustyyliä vaikka olikin melko uusi rakennus. Sen jälkeen kävimme syömässä Na poslednim gorsissa. Kävimme myös ulkoilmamuseossa, jossa oli vanhoja taloja ja esineitä. Siellä oli myös täysin toimiva ikivanha mylly. Sen jälkeen saimme vapaata ostosaikaa Roznovissa. Iltaisin me suomalaiset opetettiin meidän isäntäperheiden lapsille suomea. Oli hauska kun isäntäperheiden lapset sitten tervehtivät välillä meidän suomalaisia opettajia suomeksi.
PERJANTAI
Perjantaina tapasimme koulun liikuntasalissa ja kävimme esitykset kaksi kertaa läpi, ja sitten söimme välipalan. Meillä oli vielä yksi harjoitus, jonka jälkeen söimme lounaan, ja lähdimme hotellille. Hotellilla otimme linnan edessä ryhmäkuvia ja harjoittelimme vielä kerran. Meillä oli hetki vapaa-aikaa, niin lähdimme käymään jäätelöllä. Neljältä meillä oli esityksen aika. Esitys meni ihan hyvin ja lauloimme kovasti.
LAUANTAI-SUNNUNTAI
Lauantai oli surullinen päivä. Aamulla kun menimme linnalle, kaikilla oli haikea mieli ja kyllä siinä monella itku pääsi kun hyvästelimme uudet kaverit. Pakko oli kuitenkin vähän ajan päästä lähteä kohti Prahaa. Matka tuntui takaisin päin ajaessa todella lyhyeltä, ja olimme jo pian Prahan lentokentällä, josta lensimme Helsinkiin ja sieltä Kemiin, jossa olimme vasta kello 0.50. Sieltä oli pitkä kotimatka, ja kotona olimmekin vasta kello 4.00. Väsytti, mutta mukava olla kotona.
Erasmus + -projektin esittelykevätjuhlassa
Alakylän koulun kevätjuhlaa vietettiin haikeissa tunnelmissa toukokuussa 2017. Kolmivuotinen projekti oli tullut päätökseensä ja vanhemmille ja Alakylän asukkaille haluttiin esitellä projektituotoksia.
Kevätjuhla oli tänä vuonna katsaus siihen mitä projektin puitteissa koululla oli menneiden vuosien aikana tehty. Juhlan runkona toimi projektin kolme vuotta ja niiden teemat: arkkitehtuuri, ruokakulttuuri sekä musiikki.
Ensimmäisenä projektivuonna koulullamme rakennettiin suomalaisia perinnemökkejä. Joulutoria varten oppilaat rakensivat myös linnunpönttöjä, jotka ovat osa suomalaista perinteeseen. Viidesluokkalaiset kertoivat tuon vuoden oppilasvierailusta Kroatiaan nykyisten kahdeksasluokkalaisten muistelujen pohjalta. Eskariluokka esitti aiheeseen liittyen laulun ja toisen luokan oppilaat esittivät kirjoitamiaan runoja.
Ruokavuotta juhlavieraille esittelivät ensimmäisen, kolmannen ja neljännen luokan oppilaat. Lapset olivat sanoittaneet tutun lastenlaulun uusiksi projektissa tuotetun keittokirjan reseptien pohjalta. Toisena projektivuonna oppilastapaaminen järjestettiin Alakylällä ja vauhdikkaan lauluesityksen jälkeen isäntäperheenä toimineen perheen äiti kertoi paikallaolijoille millainen isäntäperhekokemus oli heidän perheelleen.
Projektin päätösvuonna teemana oli musiikki. 16 kuudes- ja viidesluokkalaista oppilasta vieraili Tsekissä ja vierailu huipentui päätösjuhlaan, jossa osallistujat lauloivat 3 laulua neljä projektin kielellä. Koulumme kevätjuhlassa vierailulla olleet lapset esittivät yhden lauluista, Oi Susanna, neljällä kielellä. Lisäksi lauloimme yhteislauluna Jaakko Kulta-laulun kaikilla neljällä kielellä. Tätä laulua myös muut koulumme oppilaat olivat laulaneet pitkin vuotta.
Jaakko Kulta
Kolmas projektivuotemme on musiikkiteemainen. Koulullemme valikoitui harjoiteltavaksi Jaakko Kulta projektin cd-lopputuotetta varten. Kaikki oppilaamme harjoittelivat laulun projektin neljällä kielellä (englanti, kroatia, tsekki ja suomi). Helmikuussa 2017 nauhoitimme esityksemme koko koulun voimin.
Lauluesityksemme voi käydä kuuntelemassa osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=IVSvb7RKB18
Jaakko Kulta-laulun lisäksi Tsekkiin matkaavat oppilaat ovat opetelleet Oi, Susanna ja Eilinen (Yesterday)-laulut neljäkielisesti. Nyt opetellut laulut sekä We are the world tullaan esittämään projektin päätösjuhlassa Zerotinin linnassa Valasske Meziricissä perjantaina 19.5.2017.
Projektityötä
Tänä syksynä olemme saaneet opeteltavaksi projektimaiden kielisiä lauluja, koska tänä vuonna projektimme aiheena on musiikki. Laulut äänitetään ja lähetetään Tsekkiin ja Kroatiaan Olemme opetelleet lauluja ahkerasti koulussa ja kotona, koska laulut lauletaan projektimaiden kielillä Tsekissä.
Olemme myös harjoitelleet suomalaisia, tsekkiläisiä ja kroatialaisia soittimia, säveltäjiä sekä musiikkia. Näistä asioista olemme pitäneet tietovisoja. Kaikesta huolimatta on vielä paljon opittavaa ennen reissuun lähtöä, jota odotamme innolla.
Emilia Soronen ja Siiri Haikara
Esitelmät
Kuudesluokkalaisille annettiin tehtäväksi tehdä esitelmiä kuuluisista suomalaisista artisteista, bändeistä ja soittimista Erasmus+ projektia varten. He valitsivat yhdessä mistä tai kenestä esitelmät tehtäisiin. Kun valinnat oli tehty oppilaat saivat parin. Sen jälkeen arvottiin mistä bändistä , artistista tai soittimesta parit alkoivat tehdä esitelmää. Asiat kirjoitettiin ensin englanniksi lapulle ja sen jälkeen samat asiat tietokoneella. Esitelmien tekemisessä meni aikaa noin kaksi oppituntia. Niiden tekeminen oli kaikkien oppilaiden mielestä mukavaa ja parityöskentely toimi hyvin.
Erasmusviikko
Maanantai 4.4.
Maanantaina muutkin kuin isäntäperheiden lapset näkivät Erasmus + vieraat. Heti ensimmäiseksi koululla vieraat ohjattiin liikuntasaliin ja muut koululaiset menivät valmistautumaan salissa pidettävään tervetulo-juhlaa varten. Vieraat istuivat jo, kun meidän koulun oppilaat saapuivat esitysvaatteissaan saliin ja istuivat omille paikoilleen. Juhla alkoi. Koulumme rehtori ja englannin opettaja puhuivat juhlan alussa ja toivottivat vieraat tervetulleiksi. He myös esittelivät kunniavieraan, joka oli Kroatian suurlähetystyön lähetystöneuvos Višnja Stopar-Poljančić. Juhla kuvasi Suomen neljää erilaista vuodenaikaa.
Ensimmäisenä esiintyivät eskarilaiset, jotka lauloivat revontulista. Katja-opettaja kertoi vieraille, että talvesta on kaksi esitystä, koska talvi on Suomessa pitkä. Toinen esitys oli 2. luokkalaisten ja 4. luokkalaisten yhteinen esitys. He lauloivat lumihiutaleista. Sitten esityksissä siirryttiin kevääseen. Anna ja Noora viidenneltä ja kuudennelta luokalta tanssivat balettia, jonka koreografian he olivat suunnitelleet itse. Kesäesitys oli kuudes- ja kolmasluokkalaisten yhteinen. Kuudesluokkalaiset lauloivat Hyttys-Huupertin ja kolmasluokkalaiset esittivät sen. Juhlan päätti viides- ja ekaluokkalaisten esitys syksystä.
Kun juhla loppui, alkoivat olympialaiset joihin jokainen oppilas ja vieras osallistui. Lajit olivat leikkimielisiä kilpailuita, joissa kaksi joukkuetta kisasi toisiaan vastaan. Kumpikin joukkue sai narunpätkän, mutta voittajajoukkueelle annettiin pidempi nauha kuin häviäjille. Lopuksi narunpätkät yhdistettiin yhdeksi jonoksi joukkueittain. Pisimmän narujonon muodostanut joukkue oli voittaja. Osa viime vuoden kuudesluokkalaisista tuli tapaaman ulkomaisia ystäviään, jotka vierailivat koulullamme.
Greetta-Julia Alajarva
Tiistai 5.4.
Koulun alkaessa kokoonnuimme kaikki 6.luokkalaiset yhdessä Erasmus+ -vieraiden kanssa liikuntasaliin, jossa meidät jaettiin kahteen eri ryhmään: puolet lähtivät kokkaamaan Toivolaan makaronilaatikkoa ja puolet jäivät koululle leipomaan mustikkapiirakkaa. Itse jakaannuin mustikkapiirakka -ryhmään. Koululle jääneet jaettiin vielä kolmeen ryhmään, yksi ryhmä oli kerrallaan leipomassa samalla kun loput kaksi ryhmää leikkivät ja pelasivat liikuntasalissa erilaisia leikkejä ja pelejä. Salissa meillä oli myös vapaa-aikaa ja kaikilla näytti olevan mukavaa. Eri äidinkieli ja kotimaa eivät olleet ongelma, sillä puhuimme kaikki englantia ja myös vapaa-ajalla pelasimme vieraiden kanssa erilaisia pelejä. Tässä välissä kävimme myös syömässä ja tulimme takaisin liikuntasaliin jossa jokainen sai puuhata mitä halusi. Kun kaikki piirakat olivat viimein paistuneet, niitä maisteltiin vielä päivän päätteeksi vaniljakastikkeen kera.
©Iida Leinonen, 6.lk
Keskiviikko 6.4.
Koululle saavuttiin kello 7.45, pakattiin eväät reppuun ja menoksi, Pikku-Syötteelle koko koulun voimin! Matka kesti noin 2h kunnes saavuimmekin jo perille. Jokaiselle luokalle oli luvassa omaa ohjelmaa koko päivän ajaksi. 6.lk ja Erasmus-vieraat jaettiin kolmeen eri ryhmään. Ohjelmassa oli lumikenkäilyä, porotilalla vierailua sekä lumirakentelua. Lumikenkäily oli mukavaa ihanan talvisessa maisemassa! Porotilalla saimme tutustua vanhoihin tavaroihin sekä poroihin! Lopuksi joimme mehua, teetä ja kahvia sekä söimme pullaa ja keksiä. Lumirakentelussa jokainen sai tehdä mitä ikinä haluaa lumesta, lumiveistoksia, lumilinnoja, tunneleita... Pikku-Syötteeltä lähdimme takaisin koululle bussilla klo 16 aikoihin. Todella mukava päivä ja sain paljon uusia ystäviä!
©Iida Leinonen, 6.lk
Torstai 7.4.
Tiistaina jaetut ryhmät vaihtoivat nyt paikkoja, makaronilaatikon kokanneet tulivat vuorostaan koululle ja mustikkapiirakan leiponeet läksivät Toivolaan. Toivolassa meidät jaettiin taas kolmeen porukkaan: ensimmäinen porukka alkoi koristelemaan pipareita ja kaksi muuta porukkaa alkoivat tekemään oman ryhmänsä Erasmus+ -kokkikirjan mainosta. Kun makaronilaatikkoa alettiin tekemään, jokainen sai jonkin oman homman jota tehdä yksin tai parin kanssa. Kun makaronilaatikko saatiin vihdoin uuniin, alettiin tekemään jälkiruokaa eli marjarahkaa sekä laitoimme astiat pöytään ja jokainen sai koristella vielä itselleen kaksi piparia. Viimeistelimme vielä mainoksemme ja juttelimme, opimme vieraistamme lisää ja pidimme hauskaa! Päivän päätteeksi esittelimme luomuksemme, söimme hyvää ruokaa ja kävelimme takaisin koululle. Päivästä jäi todella mukava mieli, sain paljon uusia ystäviä ja päivä oli muutenkin todella mukava!
©Iida Leinonen, 6.lk
Perjantai 8.4.
Perjantaina 8.4. kävimme Erasmus+ -vieraiden kanssa tutustumassa Ouluun. Menimme ensimmäiseksi Kiimingin kirkkoon, jossa meille kerrottiin paljon mielenkiintoisia asioita kirjosta englanniksi. Kun olimme käyneet kirkossa, lähdimme Yrityspuistoon, jossa kävimme kalatehdas Calastassa, Vaasan leipomossa sekä lovin tehtaalla. Sen jälkeen matkasimme bussilla Ideaparkiin syömään. Syönnin jälkeen kiertelimme ostoksilla Ideaparkissa. Pian päivä oli ohi ja palasimme koululle lukuun ottamatta eräitä, jotka jäivät bussista aikaisemmin, koska heidän kotinsa olivat matkan varrella.
Anniina Honkanen ja Fanni Tuomivaara
Viikko isäntäperheen lasten silmin
Erasmus+ -viikko isäntäperheen lasten silmin
Sunnuntaina lähdimme puoli viideltä hakemaan Erasmus+ vieraitamme. Kun haimme vieraat, menimme suoraan kotiin, ja näytimme vieraille heidän huoneensa. Illalla näkyi hienot ja suuret revontulet, joista vieraamme olivat ihmeissään. Aamulla menimme autolla kouluun ja kun palasimme, vieraat tahtoivat mennä koululle katsomaan kavereitaan, ja edellisen vuoden kuudesluokkalaisista oli kiva nähdä taas ulkomaalaisia ystäviään. Iltaisin myös kyselimme vierailta sanoja heidän kielellään ja vietimme muutenkin yhteistä aikaa heidän kanssaan. Koululla käymisen lisäksi kävimme vierailemassa muiden kanssa joidenkin toisten oppilaiden kotona. Perjantaina meidät kutsuttiin Koiteliin viettämään aikaa viimeistä kertaa yhdessä. Ei ollut ohjattua ohjelmaa, vaan sai esimerkiksi paistaa makkaraa tai vain jutella ja kulkea Koitelissa. Vieraat pitivät Koitelinkoskista, ja ottivat paljon kuvia. Illalla kokoonnuimme vielä yhden suomalaisen kotiin ja hyvästelimme, jonka jälkeen kaikki menivät nukkumaan, sillä aamulla olisi aikainen herätys. Lauantaiyönä kroatialaiset vietiin lentokentälle jo yöllä kello neljä. Tsekkiläisetkin lähtivät aamulla takaisin kotiin.
Sylvia Tuomivaara
Kiitokset isäntäperheille!
Haluamme kiittää kaikkia perheitä, jotka toimivat isäntäperheinä ja mahdollistivat sikäli mahtavan viikon toteutumisen. Kuluneen viikon kaltaista tapahtumaan ei voitaisi järjestää ilman teidän apuanne. Toivomme, että tapahtumarikas viikko oli perheille antoisa ja että saitte kokea tuulahduksen vieraidenne kotimaasta ja kulttuurista. Suuri kiitos kaikille teille!
Valmiina ollaan!
Joulutori Alakylän koululla
Koulullamme oli joulutori jossa oli oppilaiden omia myyntipöytiä ja ulkopuolisia myyjiä.Oppilaat tienasivat omalle luokalleen rahaa retkiä varten.
Erasmus+ -pöydässä myytiin projektiin liittyviä kalentereita ja linnunpönttöjä ja kerrottiin projektista.
Lavalla oppilaat esittivät lauluja ja leikkejä vuorotellen. Oppilaskunnan hallituksella oli kahvila ja siellä kuului kuunnelmia.
Siellä oli tosi mukavaa ja tämän jälkeen pääsi joululoman viettoon.
Kuutti Mäenpää ja Saku Simonen
Tänään leivotaan karjalanpiirakoita!
"Tänään leivotaan karjalanpiirakoita!" opettaja huudahti.
Oppilaat vilkkuilivat toisiaan huolestunein katsein, miettien polttaisivatko he koko koulun. Mutta eräät 7 oppilasta kyllä olivat innoissaan. "Olisiko innokkaita vapaaehtoisia?" opettaja karjaisi innostusta huokuen. "Minäminäminäminäminäminäminä!" 7 oppilaista kiljui. Opettaja viittoi oppilaita tulemaan hänen perässään toiseen luokkaan, jossa heitä odotti muhkeat, korkeat ja jauhoiset taikinapinot.
Oppilaat ottivat paikkansa leivontapöytien äärestä. Opettaja aloitti neuvomisen:" Elikkäs, ensiksi kaulikaa taikina ohueksi lätyksi."
Oppilaat alkoivat oitis töihin. "Jörö, älä tee siitä sydämmen mallista. Se ei tule mielitietyllesi," opettaja kommentoi. Jörö tuhahti ja muovasi työnsä oikeaan malliin. Opettaja tiuskaisi:"Nuhanenä, voisitko käydä niistämässä nenäsi?Vilkas, voisitko mitenkään pysyä paikoillasi?Unelias montako tuntia sinä nukuit viime yönä, hyvä että pysyt hereillä?"
Tähän Viisas aikoi kommentoida, mutta samalla hänen taikinansa lennähti hänen kädestä kohti Ujoa.Opettaja meni käytävälle rauhoittelemaan turhautumistaan.
Nyt Lystikäs jo hieman hermostui ja nousi seisomaan tuolille:"No niin ystävät hyvät, kyllä me tähän pystymme tähän!".
Kaikki näyttivät olevan samaa mieltä ja rupesivat töihin."No niin nyt teemme näin. Jörö ja Unelias te kaulitte taikinat, Nuhanenä ja Vilkas asetelkaa te riisipuurot, Lystikäs ja Ujo tehkää karjalanpiirakoista oikean muotoiset ja minä voin vahtia niiden paistumista," Viisas kannusti.
Hetken päästä opettaja tuli takaisin ja hän huomasi juuri paistetut karjalanpiirakat.
Hän maistoi niitä ja ihmetteli niiden taivaallista makua. "Tekö te nämä teitte?" opettaja ihmetteli.
"Kyllä," oppilaat vastasivat. "Mutta miten, kaikki oli aluksi sekasortoa?" opettaja ihmetteli."Olemme kai vain niin lahjakkaita." oppilaat hymäilivät.
© Iida Leinonen ja Henna Dahl
2.vuoden projektituote: monikielinen kokkikirja
Koulumme 6.luokan oppilaat ovat aloittaneet kokkikirjan reseptien kääntämisurakan. Työtä reseptien kanssa tullaan tekemään paljon, sillä "ensimmäisessä vaiheessa oman maan reseptit käännetään englanniksi ja "toisessa aallossa" joulukuulta lähtien kumppanimaiden reseptit käännetään englannista suomenkielelle. Reseptejä on kokeiltu sekä kotona (5.luokkalaiset urakoivat kesäpuhteina) että useiden luokkien toimesta omalla koululla. Tämän lukuvuoden aikana tullaan leipomaan vielä joitakin kirjaan tulevista tuotteista.
Transnational meeting Tsekissä
Ryhmä koulumme opettajia vieraili yhteistyökoulullamme Valašské Meziříčíssä, Tsekissä lokakuun alussa. Vierailun aikana kävimme läpi viime vuoden projektituotoksia ja projektin etenemistä sekä teimme yhdessä tarkempia linjauksia 2. projektivuoden tehtäviin. 3-päiväisen tapaamisen aikataulu oli tiukka, mutta näimme ja koimme kuitenkin paljon päivän työt tehtyämme. Valašské Meziříčí sijaitsee kauniilla kumpuilevalla alueella Tsekin tasavallan itärajan läheisyydessä. Tapaamamme ihmiset olivat hyvin ystävällisiä ja vieraanvaraisia.
Metsään!
6.luokan oppilaat saivat kesätehtäväkseen seurata valokuvaamalla mustikan kasvua. Tehtävästä suoriuduttiin hienosti ja voimmekin nyt näyttää kuvista koostetun videon ystävillemme Leaning Event -tapahtumassa huhtikuussa 2016. Suomen vierailun aikana lapset kokkaavat, leipovat ja tutustuvat suomalaisiin raaka-aineisiin ja niiden alkuperään. Kevään leipomisia varten koulumme 2.luokkalaiset keräsivät syksyllä mustikoita pakastimeen.
Katugallup
Projektilogo
Projektille järjestettiin syksyllä 2014 piirustuskilpailu ja jokaisesta partnerikoulusta valittiin 3 logoa kansainväliseen äänestykseen. Jokaisessa koulussa äänestys pidettiin kahden partnerimaan logoehdotuksista, omaa maataan tai omaa logoaan ei siis voinut äänestää. Kekseliäitä ehdotuksia tuli monia ja valinta olikin tiukka. Projektin logoksi valikoitui suomalainen logoehdotus. Tässä logon laatija Iida-Linnea kertoo lyhyesti itsestään ja logokuvasta:
Hei, olen Iida-Linnea Alajarva Suomesta. Olen 11-vuotias ja käyn Alakylän koulun viidennettä luokkaa. Inspiraationi Erasmus+ projektin logoon tuli Rio-elokuvan papukaijasta sekä englanninkielen oppikirjan kannessa olevista lipuista.
Suomalainen hirsimökki
Tutustuimme projektin myötä suomalaiseen hirsimökkiin. Ensimmäisenä teimme mökkiin kehikon ja sen jälkeen teimme katon. Oppilaat tekivät seinät ja kehikkoon kuuluvat osat. Mökkiin tehdään ovi, ikkunat ja muitakin yksityiskohtia. Mökin rakensivat 6. luokan oppilaat. Sitä oli mukava rakentaa. Opettajat kokosivat mökin ja rakensivat katon. Mökkejä tehtiin kolme. Kaikki osat tehtiin puusta. Ennen kun se viedään Kroatiaan niin se puretaan Suomessa ja he (projektikumppanit) saavat sitten Kroatiassa koota sen.
Jori Kyllönen ja Eetu Alakärppä
Czeck it out, Be Croative And Finnish Ahead