• School in Velika Ludina, Croatia
 • School in Valašské Meziříčí, Czech Republic
 • School in Kiiminki, Finland
Free Joomla Template by HostMonster Reviews

Radionice na snijegu

 

U srijedu su učenici imali zimski zadatak. Proljeće samo što nije došlo u Oulu i Kiiminki i zato smo dovoljne količine snijega odlučili pronaći 150 km sjevero-istočnije od Oulua, u nacionalnom parku i skijaškom izletištu Syote. 

 

 

Učenici su podijeljeni u tri skupine, od po petnaestak učenika. U finsko-češko-hrvatskim skupinama imali su tri zadatka: uporabu oruđa i oblikovanje snijega kao sredstva za izradu građevina, namještaja i ostalihi predmeta, hodanje u snijegu u posebnim cipelama za visoki snijeg te posjet farmi sobova.

Socijalne vještine i međunarodna suradnja preduvjet su dobrog rezultata svake od ovih radionica. Učenicima su voditelji prve radionice objasnili način rada s alatima, koji se možda u našim školama ne bi koristili kako se učenici ne bi "unaprijed ozlijedili".  Nakon sat vremena nastale su prave građevine i druge skupine nastavile su njihov rad.

Skupina koja nije imala sreće bila je ona koja je dobila zadatak prva isprobati cipele za snijeg. Voditeljica te skupine objasnila je način obuvanja i nošenja posebnih cipela, ali i način sigurnog kretanja kroz šumu. Nakon toga je objasnila da sad hodaju kroz šumu i sami naprave put. Da, učenici su sami prtili put kroz šumu i otkrivali kojom tehnikom neće skliznuti s brijega ili završiti nosom u snijegu. Druga i treća skupina imale su malo lakši zadatak, ali svaka je dobila priliku jedan dio puta probiti sama. Nakon 3,7 km staze svi su bili spremni za ručak, a i dupli desert. Koga staviti na prvo mjesto u koloni, kako raditi zavoje i koristiti metalne zubiće na cipelama pri spuštanju najlakše je bilo naučiti od finskih učenika. A kako je sve to trebalo pitati i razgovarati, komunikacija na stranom jeziku bila je prisutna svo vrijeme.

 

 


Farma sobova, udaljena svega stotinjak kilometara od Rusije, pokazala je što se u skladu s prirodom može napraviti. A i saznali smo kamo Djed Božićnjak odlazi na odmor nakon što podijeli sve darove.  Sobovi koji žive u prirodi dolaze na hranjenje na imanje obitelji, koje već generacijama radi isti posao. Učenici su upoznali načine na koje je klima natjerala lokalno stanovništvo na suživot sa životinjama i sve tajne alata koje se koriste u uzgoju, uz poseban naglasak na zaštitu prirode i sprječavanje krivolova. Poduzetništvo od koje ima koristi i lokalna zajednica, uz profit vlasnika farme, dobar je pridonos temi poduzetništva koja se proteže sve tri godine projekta.

Pikku Syote je bio zanimljiv i ostalim učenicima partnerske škole. Oni su imali sportski dan i skijali i vozili snowboard uz pratnju svojih učitelja. Tri autobusa puna učenika vratila su se u Kiiminki u 18 sati. Učenike su dočekali roditelji i odveli kući.

Neponovljivo iskustvo. :)

 

Galerija.

 

 

stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte