• School in Velika Ludina, Croatia
  • School in Valašské Meziříčí, Czech Republic
  • School in Kiiminki, Finland
Free Joomla Template by HostMonster Reviews

Učitelji u transnacionalnom posjetu Finskoj

Osam učitelja Osnovne škole Ludina boravilo je u Oulu, u Finskoj,  od 10.  – 15. studenog ove godine, u okviru projekta „Czeck It Out, Be Croative And Finnish Ahead“, kojeg financira Europska Unija u okviru programa Erasmus +. Projekt je odobren od strane Agencije za mobilnost i programe EU, koje je provedbeno tijelo projekta, u kolovozu ove godine, a projektne aktivnosti uključuju i tri transnacionalna koordinatorska susreta učitelja, od kojih je prvi ovaj u Finskoj.

 

posjet

Učitelji su dogovarali aktivnosti koje će se provoditi u prvoj godini provođenja projekta. Najvažnija aktivnost za Osnovnu školu Ludina je ugošćavanje učenika i učitelja u travnju ove godine, kada će učenici iz Češke i Finske boraviti u Hrvatskoj tjedan dana.

Tijekom boravka, učitelji su se upoznali s obrazovnim sustavom Finske, nazočili su satovima različitih nastavnih predmeta te pratili način rada pojedinih učitelja Osnovne škole Alakyla iz Kiiminkija, pored Oulua.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u Finskoj bio je i boravak u Yrityskyla poduzetničkom centru, gdje učenici šestog razreda biraju svoje radno mjesto i provode jedan cijeli radni dan u stvarnom okruženju ostalih učenika – zaposlenika. Učenici se za taj dio pripremaju tijekom deset nastavnih sati s učiteljima u školi, a potom biraju zanimanje koje bi htjeli isprobati tijekom navedenog dana.

Svaki koordinatorski sastanak uključuje i upoznavanje kulture te znamenitosti kraja kojega se posjećuje pa je tako i ovoga puta ljubazni domaćin omogućio razgledavanje svih kulturnih, ekonomskih i turističkih znamenitosti grada Oulua i njegove okolice.

Izvješća učitelja s provedenog posjeta bit će diseminirana na različitim razinama, od školske, preko regionalne i nacionalne pa sve do europske, kroz Učiteljska vijeća škole, Županijske aktive učitelja, radio i TV postaje, tiskovine, kao i eTwinning portal, europski portal za učitelje.

Posjet Finskoj dao je učiteljima OŠ Ludina uvid u nove nastavne strategije, mogućnosti i metode, koje će početi primjenjivati već u sljedećim projektnim aktivnostima, ali i svojoj redovitoj nastavi.

 

Voditelj projekta: Tomislav Pavlović

ozio_gallery_nano